
جواد محقق (دبیر علمی جشنواره)
1333 – همدان
نویسنده، شاعر و روزنامهنگار
تحصیلاتش را در همدان گذراند و در سال 1358 به عنوان دبیر ادبیات به استخدام آموزش و پرورش درآمد و سالها در مدارس شهری و روستایی تدریس کرد.
محقق در سال 1366 برای تدریس در مدارس ایرانی خارج از کشور، ابتدا به پاکستان و سپس به ترکیه رفت. پس از بازگشت، در سال 1369 به دلیل داشتن تجربۀ معلمی (از دبستان تا تربیت معلم) و نیز سابقۀ فعالیتهای فرهنگی و مطبوعاتی، به سردبیری ماهنامۀ رشد معلم انتخاب شد و طی 13 سال، بیش از 110 شمارۀ آن را منتشر کرد.
• داور جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران
• عضو هیات علمی جشنواره شعر فجر
• دبیر علمی جایزه مطبوعات کودک و نوجوان
• عضو هیئت علمی جایزۀ کتاب فصل
• سردبیری ماهنامههای «رشد نوجوان» و «رشد کودک» و فصلنامههای «جوانه» و «رشد آموزش هنر»
• تأسیس انجمن ادبی میلاد (نخستین انجمن ادبی استانی بعد از انقلاب)
• مسئولیت صفحات شعر مجلۀ کیهان بچهها
• عضویت در شورای طرح و برنامۀ خانۀ روزنامهنگاران جوان
• عضویت در شورای طرح و برنامۀ «گنبد کبود» نخستین روزنامۀ نوجوانان ایران
• عضویت در شورای شعر کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان
• عضویت در هیئت مدیره و نایب رئیس انجمن نویسندگان کودک و نوجوان، انجمن قلم ایران و انجمن معلمان انشاء
عباس باقری
1334 – زابل
شاعر و منتقد
عباسعلی(عباس) باقری دارندهی نشان درجه۲هنری در حوزهی شعر و از تاثیرگذارترین شاعران بومی سیستان و بلوچستان است.
باقری که تعداد بسیاری از شعرهایش تا کنون به صورت پراکنده درنشریات مختلف انتشار یافته است تا کنون فعالیتها و مسئولیتهای فرهنگی و ادبی بسیاری داشته که از آن جملهاند: ریاست اداره ارشاد شهر زابل، مسئولیت شورای نویسندگان رادیو زاهدان، دبیری و تأسیس کنگره ملی شعر سیستان، تاسیس نخستین انجمنهای شعر و ادب استان، برگزاری بیش از چهار صد شب شعر، همایش، جشنواره، یادواره، سوگواره و کنگره قرآنی، ادبی، هنری و فرهنگی (شهرستانی،استانی،کشوری)، نخستین مدیر فرهنگی دانشگاه علوم پزشکی زابل، راه اندازی و تاسیس بنیاد ایران شناسی واحد سیستان و…
چاپ بیست و پنج مجموعه شعر، انتشار بیش از ده جلد کتاب زندگینامه سرداران شهید سیستان و بلوچستان و گرداوری مجموعه پانزده جلدی شعر معاصر سیستان از جمله فعالیتهای او در حوزهی ادبیات است.
از آثار او در حوزه شعر میتاون به تبعید در آفتاب، ایوب در باد، افطار در عاشورا، باران تلخ، سنگ و سرنا، از کلمه تا کبوتر، از پلک سنگ، دست های سر بلند، نه پنجره نه ای کاش، نغمه و کافور، صدای جنوبی، روزی کبوتری، نام دیگر دریا و…
آثار او تاکنون جوایز و عناوین بسیاری را از آن خود کرده اند. برگزیده نخستین جشنواره بین المللی شعر فجر، مقام اول دو دوره شعر دفاع مقدس کشور، مقام اول پنجمین دوره کتاب سال دفاع مقدس ایران، مقام اول کتاب سال ششمین دوره قلم زرین ایران و…
باقری همچنین دبیری و داوری جشنواره بسیاری را همچون جشنواره شعر فجر بر عهده داشته است.
محمد گودرزی دهریزی
1347 – بروجرد
شاعر، منتقد و استاد دانشگاه
محمد گودرزی دهریزی، شاعر، نویسنده و منتقد ادبی که دبیر ادبیات در دبیرستانهای بروجرد است، کارشناس ارشد ادبیات و دارای چندین کتاب در زمینه شعر و داستان است. یکی از شعرهای او با نام قصه تکرار آرش در کتاب سال سوم راهنمایی به چاپ رسیده است.
این شاعر و منتقد ادبی تا کنون کتابهای متعددی را تالیف و منتشر کرده که از جمله آنها میتوان به آوازی برای وطن، آفرین بر جان بابا، مهمانهایی با کفشهای لنگهبهلنگه، یک راه دیگر، شهر بعد از ظهرها، سفر سنگ و ساختارشناسی تاریخی-تحلیلی شعر کودک و نوجوان اشاره نمود.
دهریزی به خاطر کتاب سرودن کتاب آفرین بر باباجان عنوان برگزیده کتاب سال دفاع مقدس در سال 93 درحوزه شعر کودک و نوجوان را بهدست آورد.
محمدعلی مجاهدی
1322 – قم
شاعر و پژوهشگر ادبیات آیینی
محمدعلی مجاهدی متخلص به «پروانه»، از نخستین افرادی بود که به تحقیق و بررسی در شعر شیعی پرداخت و واژهی «شعر آیینی» از پیشنهادهای اوست که امروزه در سطح جامعه ادبی بسیار فراگیر شده است.
او پس از اخذ مدرک کارشناسی حقوق قضایی چند سالی به تحصیل علوم حوزوی و بررسی متون منظوم پارسی و تحقیق درباره شعر آیینی و تجزیه و تحلیل مولفه های آن پرداخت و اکنون نیز در همین وادی قلم میزند.
مجاهدی تاکنون آثار متعددی را در حوزه تالیف و تدوین در قلمرو شعر و ادب فارسی عرضه کرده است که از این میان می توان به فغان دل (مجموعه اشعار حسینعلی بیک شرر فرزند آذر بیگدلی)، تذکره سخنوران قم، محفل روحانیان (تذکره علمای شاعر)، یک آسمان پرواز(مجموعه اشعار)، گنجینه اسرار عمان سامانی، ایستاده باید مرد، خوشههای طلایی، رواق اشراق، دریای حیرت، قنوت سرخ، چنته، گلنفسیها، در محضر لاهوتیان، شکوه شعر عاشورا، سیمای مهدی موعود(ع) درآئینه شعر فارسی و تذکره شعرای مرثیه سرا در زبان فارسی اشاره کرد. همچنین کاروان شعر عاشورا عنوان کتابی است که مجاهدی پس از سال ها مطالعه و تحقیق آن را در حوزه ادبیات آیینی به رشته تحریر درآورده است.
اين محقق و پژوهشگر تاکنون بيش از 40 اثر در حوزه شعر آييني تاليف نموده است .
وی دبیری چند محفل و جشنواره را بر عهده داشته است که از مسئولیتهای اخیر وی می توان به دبیری نخستین کنگره شعر آیینی(شفق) در حوزه هنری اشاره کرد.
علیمحمد مودب
1355 – تربت جام
شاعر و روزنامهنگار
عضو هیئت علمی دهمین جشنواره بینالمللی شعر فجر و مدیرعامل موسسه شهرستان ادب
از جمله آثار او در حوزهی شعر میتوان به مجموعه اشعار عاشقانههای پسر نوح، مردههای حرفهای، کهکشان چهرهها، سِفر بمباران، دست خون و… اشاره کرد.
مودب همچنین با نشریاتی مانند فصلنامه تخصصی شعر (به عنوان دبیر تحریریه، 1384 تا 1386)، ماهنامه سوره و روزنامه ابرار (مسئول صفحه شعر) همکاری و نیز در راهاندازی روزنامه آتیه نقش داشته است. او همچنین در جشنوارههای شعر از جمله جشنواره شعر جوان و کنگره شعر دفاع مقدس داور بوده است. وی که سابقهی مدیریت آفرینشهای ادبی حوزه هنری استان تهران را بر عهده داشته چند سالیست به عنوان مدیر عامل موسسه فرهنگی هنری شهرستان ادب در حوزه ادب و هنر انقلاب فعالیت میکند.
او تا کنون جوایز و افتخارات متعددی را برای آثارش بهدست آورده که موارد زیر از آن جملهاند:
• نامزد جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران، (۱۳۹۲)
• نامزد بخش جوان نخستین جشنواره شعرفجر، (۱۳۸۵)
• برگزیده کتاب سال دفتر شعر جوان، (۱۳۸۵)
سیدعلی موسوی گرمارودی
1320 – قم
شاعر و منتقد ادبی
دکتر موسوی گرمارودی مدرک کارشناسی ارشد و دکترای خود را در رشته ادبیات فارسی از دانشگاه تهران گرفتهاست. او سالها در عرصه شعر و ادبیات کشور حضور مؤثر داشتهاست که راه اندازی و مدیریت گلچرخ نمونهای از تلاشهای اوست. او در قالب شعر سپید سرودههای اثرگذاری دارد.
از جمله فعالیتها و سمتهای فرهنگیِ او میتوان به سرپرستی انتشارات فرانکلین سابق و مدیرعامل شرکت افست، مشاور فرهنگی و سخنگوی وزارت پست و تلگراف و تلفن، مشاور مطبوعاتی و فرهنگی رئیسجمهور، مسئول ماهنامه ادبی گلچرخ، مدیریت تالار وحدت و رایزن فرهنگی ایران در کشور تاجیکستان اشاره کرد.
کارنامه شعری گرمارودی مشتمل بر ۹ کتاب شعر با نامهای: عبور، در سایه سار نخل ولایت، سرود رگبار، چمن لاله، خط خون، دستچین، باران اخم، گزیده شعر نیستان، تا ناکجاآباد و گزینه شعر به انتخاب بهاءالدین خرمشاهی است.
در سال ۱۳۹۳ نشان افتخار جهادگر عرصه فرهنگ و هنر به دکتر موسوی گرمارودی اهدا شد.
محمدسرور مولایی
1324 – غزنی
نویسنده، پژوهشگر و استاد دانشگاه
دکتر محمد سرور مولایی، یکی از اندیشمندان بزرگ افغانستان است که آثار ارزشمندی در قلمرو زبان و ادب پارسی و تاریخ و فرهنگ کشور نگاشته یا تصحیح و ویرایش کرده است. او مدرک دکترا را در رشته زبان و ادبیات فارسی از دانشگاه تهران اخذ و سالها در این دانشگاه و دیگر دانشگاهها به تدریس پرداخته است.
مولایی از 1348 تا 1369 در بنیاد فرهنگ ایران زیر نظر دکتر پرویز ناتل خانلری به مطالعه و بررسی متون فارسی پرداخت و همچنین از آغاز پایهگذاری بنیاد شاهنامه فردوسی، به عضویت هیأت تصحیح و تنقیح شاهنامه برگزیده شد. وی افزون بر آن، آثار متعددی در زمینههای مولویپژوهی، بیدل پژوهی و بازنشر آثار خواجه عبدالله انصاری هروی دارد.
مولایی سابقه عضویت در هیئتعلمی و داوری جشنوارههای متعددی را در کارنامه دارد که از آن جمله اند: داوری هشتمین و دهمین دوره جایزه ادبی جلال آل احمد در بخش نقد ادبی، داوری دهمین جشنواره بینالمللی شعر فجر در بخش درباره شعر، عضویت در هیئت علمی نهمین دوره جایزه ادبی جلال آل احمد و…
قربان ولیئی
1346 – کرمانشاه
شاعر، استاد دانشگاه و منتقد ادبی
او که دکتری ادبیات فارسی خود را از دانشگاه تربیت مدرس گرفته، هم اکنون در دانشگاه زنجان با سمت استادیار به تدریس ادبیات مشغول است.
• اولین اثر چاپشده او شعر شکوه آفرینش به سبک نیمایی است که در یک مجله دانشجویی چاپ شد. او بهعنوان ویراستار با مؤسسه کتاب همراه و مجله فرهنگ پایداری مشغول همکاری است، همچنین همکاریهایی نیز با فصلنامه شعر دارد.
از ولیئی چند عنوان مجموعه شعر و چند اثر درباره ادبیات منتشر شده است که از بین آنها میتوان به گزیده ادبیات معاصر شماره 83 (مجموعه غزل، نیستان)، گفتم به لحظه نام تو را جاودانه شد (مجموعه غزل)، ای بینشان محض (گزیده اشعار نیایشی) گزیده غزلیات مولوی (کتاب همراه)، گزیده غزلیات سعدی (کتاب همراه)، گزیده دیوان پروین، درخت در خودش راه میرود، باید نوشت نام تو را با پرندهها، ترنم داوودی سکوت و با دو چشم دچار یکتایی اشاره کرد
وی در جشنواره های مختلف ادبی در مقام دبیر، عضو هیئت علمی و داور حاضر بوده و سابقه تدریس در کلاس های ادبی مختلف را در کارنامه خود دارد.